nursesinnkhoma.blogg.se

Primary trauma care
I fredags höll Dr Hanna och en kirurg från Nederländerna en kurs i PTC: primary trauma care. Detta är något som enligt minstry of health ska göras en gång om året, och 80 % av personalen ska vara certifierade, vilket ja, inte direkt följs. Som introduktion höll Dr Hanna i en quiz där rätt svar resulterade i airtel internet (högt rangordnat hos personalen!!), superroligt och bra teknik för att locka folk till utbildningen!! På något sätt är det inte lockande nog med en Primary Trauma Care rubrik? Liksom, vi studenter jublade av glädje över detta fantastiska lärotillfälle!! Kunskap är det bästa som finns ju! Inom ett så coolt och användbart område dessutom!? Men ja.. vi är alla olika. 
 
Förmiddagen gick åt till föreläsning, fika med mandas och läsk, och föreläsning igen. Påminde mycket om föreläsningarna på HSC faktiskt fast ändå verkligen inte. Mycket fokus på ABCDE såklart. Mycket användbar kunskap. Dr Hanna var den som tog över ledningen när den 13åriga pojken kom in och jag gillar skarpt hur hon så tydligt identifierar ett problem och sedan implementerar en lösning.
 
På eftermiddagen fick vi öva i team på olika patientfall. Alla fick olika avgränsade uppgifter (läkare, läkarassistent, sjuksköterska och undersköterska) men vi fick lösa problemen som dök upp tillsammans. Det var svårt, och i början stod vi bara handfallna och "jaha, vad nu då?". Men sen kom vi igång ordentligt med diskussioner hit å dit och det var så roligt! Tänka sig att vi nu vet hur vi ventilerar ett barn, skapar ett fri luftväg, stabiliserar ett brutet pelvis (bäcken) och undersöker en person med nackfraktur. Vi fick lära oss olika tekniker och undersökningar som kan användas vid olika symtom och tillstånd.
 
Något som jag verkligen tar med mig är att identifiera problem först innan man gör en intervention. Till exempel så är det viktigt att veta hur de olika interventioner kommer påverka patienten beroende på de olika resultaten av undersökningarna man gör: neurologisk status, topp till tå, vitala parametrar och glasgow coma scale är exempel på prioriterade undersökningar. Det är klart man ska vara snabb på att sätta pvk och ge vätska, men det är lika viktigt att verkligen tänka på de underliggande fysiologiska funktionerna och hur de samverkar. 
 
Men först å främst har jag lärt mig att ABCDE är ett fantastiskt redskap som kan användas för att rädda liv i så många olika situationer. Sjukt coolt arbete vi valt ändå.
 
Vänlig hälsning, Emma 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress